Ei hyvältä näytä Kouvola

Julkaistu 13. syyskuuta 2024 klo 18.05

Syksy on tullut ja sen myötä Kouvolassa myös synkät tulevaisuuden suunnitelmat. Kuinka ollakkaan osuvat säästötoimet jälleen lapsiin ja nuoriin sekä ihmisten yleiseen hyvinvointiin. Jossain muualla kuin tässä Kymenlaakson kuntaliitoksien tuotoksessa lapsiin ja nuoriin satsaaminen saatettaisiin nähdä jonkunlaisena mahdollisuutena, mutta Kouvola antaa itsestään juuri tällä hetkellä sen kuvan, että se maksattaa nyt omia hölmöntölmäys hankkeitaan ihmisten hyvinvoinnin ja mikä kaikkein pahinta lasten ja nuorten kustannuksella.

Kääpälän koulu, Sippolan koulu ja Viialan koulu Myllykoskella ovat lakkautusuhan alla. Inkeroisten uimahalli ja jäähalli ovat taas kerran vasaran alla ja samalla myös Valkealan uimahalli. Kymintehtaan ja Mäyränkorven päiväkodit ollaan pyyhkimässä kartalta. Koululaisten ja päiväkotilaisten välimatkat kouluihin pitenee ja siinä samassa lisääntyy kuljetustarve. Sekö sitten on ilmaista? Kysyn vaan.

Yksi käsittämättömimmistä asioista on Inkeroisten taajaman moukaroiminen. Inkeroisiin on rakenteilla uusi yhtenäiskoulu, mutta siltä ollaan viemässä tärkeät lähiliikuntapaikat Kouvolan keskustaan. Viranhaltijoilta tuntuu täysin unohtuneen ettei oppilaiden siirtely liikuntatuntien takia kumipyörien päällä ole sekään ilmaista.

Kaupungin viranhaltijoista sivistysjohtaja Veikko Niemi ja toimitilajohtaja Katja Ahola tuntuvat olevan täysin hukassa ja kujalla etenkin välimatkojen ja käytettävissä olevien kulkureittien kanssa. Niemi ja Ahola kirjoittivat vastineensa Kouvolan Sanomien urheilutoimittaja Tapio Ahlrothin kirjoitukseen monitoimihallin tarpeesta ja koululaisten siirtymisestä liikuntatunneille uudesta Marjoniemen koulusta Urheilupuistoon. Tietämättömyys oman kaupungin asioista tuli siinä vaiheessa vastaan kun Niemi ja Ahola vertasivat Valkealan yhtenäiskoulun ja Marjoniemen koulun siirtymien toimivuutta. Valkealassa siirtymä liikuntapaikkoihin on noin 0,5 kilometriä kun Marjoniemestä matkaa Urheilupuistoon tulee 1,5 km. Kun maalaisjärjellä asiaa ajattelee, kilometrin ero matkassa ja käytettävissä olevat kulkureitit asettavat aika paljon enemmän haasteita siirtymille.

Omassa asuintaajamassani Myllykoskella huolta herättää erityisesti Viialan koulun lakkautus ja etenkin erityisoppilaiden kohtalo. Heidän siirtämisensä ja etenkin sopeutuminen toiseen opinahjoon ei monessakaan tapauksessa ole todellakaan täysin mutkatonta. Päätöksien teossa inhimillisyys on viime aikoina myös ihan valtakunnan tasolla ollut täysin tuntematon käsite.

Surkuhupaisaa tässä kaikessa on, etteivät säästötoimet osu millään lailla Kouvolan keskustaan. Taajamia ollaan valmiita kuppaamaan kaikella tavalla. Se ei kuitenkaan käy edes mielessä, että kaikki lapsiperheet eivät halua asua Kouvolan keskustassa. Pienempien taajamien rauhassa on monille lapisiperheille oma vetovoimansa, mutta kun lähikoulujen ovet laitetaan kiinni vaihtoehtoja jää enää oikeastaan yksi. Ja ei, se ei ole Kouvolan keskustaan muuttaminen vaan siinä vaiheessa tämän betonihelvetin pölyt karistetaan lopullisesti pois jaloistaan.

RRT-terminaali, Kimolan kanava, Ratamon rakentaminen suoalueelle, 90 miljoonaa uuteen teatterirakennukseen, karkeasti 30 miljoonaa monitoimiareenaan ja uuteen uimahalliin yli 30 miljoonaa. RRT terminaali humisee tyhjyyttään, Kimolan kanava ei ole tuottanut Kouvolalle yhtään mitään ja sairaalan rakentamisessa suolle on ollut aivan varmasti moninkertaiset kulut paalutuksineen kuin, että tontti olisi etsitty niin sanotusti "normaalilta maaperältä". En vihaa sen enempää kulttuuria kuin urheiluakaan, molempia tarvitaan ihmisten hyvinvoinnin kannalta, mutta hankkeet uudesta teatterirakennuksesta ja monitoimiareenasta miltei konkurssikypsässä kaupungissa ovat tällä hetkellä hyvin kyseenalaisia. Lisäksi vain yksi uimahalli Kouvolan kokoisessa kaupungissa ei tule täyttämään kaikkien kansalaisten tarpeita. 

Kouvolassa rahaa on laitettu vuosien saatossa kankkulan kaivoon saavitolkulla ja nyt näyttää ulospäin siltä, että kaikki täysin vailla minkäänlaista tolkkua tehdyt ratkaisut maksatetaan karsimalla ihmisten hyvinvoinnista ja mikä pahinta leikkaamalla lapsilta ja nuorilta.

Ratamon yöpäivystysasiassa Kouvolassa saatiin sentään torjuntavoitto. Taru Salmen suurta työmäärää asian eteen ei missään tapauksessa ole tarkoitus vähätellä, mutta tässäkin yksi karu fakta taitaa olla se, että ilman suuren varuskunnan läsnäoloa yöpäivystys Kouvolassa olisi kohdannut tylyn loppunsa.

Kaiken keskellä itsellä on käynyt monta kertaa mielessä, että kai Kouvolan asioita voisi ajaa eteenpäin silloinkin kun ei ole se ihan viimeinen pakko ja mielellään järki edellä.

Nyt kaikki näyttää ulospäin siltä, että kulisseissa ei tapahdu yhtään mitään ja loppujen lopuksi ollaan härkkimässä niiden ihmisten rahapusseilla josta kaupungille ei lopulta ole minkäänlaista hyötyä. Lopuksi kaiken jälkeen oikein porukassa ihmetellään mistä johtuu kun luvut osoittavat pelkkiä muuttotappioita.

 

Ei hyvältä näytä Kouvola.